11. jan, 2014

3 tips som øker din skriveselvtillit

Hva er den største hindringen for deg som elsker å skrive? Antagelig selvtillit, eller rettere sagt mangelen på den.

 

Man har så lett for å tenke at man ikke er god nok, eller hva vil ”de andre” si? Ingen kommer til å ville lese de jeg skriver om, og hvorfor skal noen høre på meg?Tenk om noen skulle se eller lese det jeg har skrevet! Hjelp. Men innerst inne er den der, lysten til at folk både skal se, lese og like det du skriver. Om du bare hadde våget å la bokstavene dine se dagens lys.

 

Her er 3 tips som letter på prestasjonstrykket og booster din skriveselvtillit:

1.     

Å          1) Å skrive dårlig er et nødvendig gode

2           2) Teksten din er ikke deg

Se         3) Se humoren i situasjonen

 

1) Se på det å skrive dårlig som et helt nødvendig skritt på veien mot å skrive bra. Ikke bare et onde, men et gode! Si dette høyt for deg selv før du begynner: ”Ok, det får bare være litt dårlig akkurat nå. Flaut som fy, men jeg får tåle det, for det er alltid litt vissent løv som må ryddes vekk på vei inn til en spennende hule.”

 

Når du begynner å tro på denne setningen, gå til trinn to:

 

2) Yes, nå skriver jeg kjempedårlig, og det er bra, for det er slik jeg kommer til perlene! Jeg MÅ SKRIVE DÅRLIG for å få ut alt språkrusket og -rasket som ligger og sperrer veien for alle de gylne formuleringene som kun kommer ved å skrive, skrive, skrive. Derfor ønsker jeg hver dårlige setning” hjertelig velkommen”. Ubrukelig slagg er faktisk en helt nødvendig del av all kunst.

 

2.  Teksten din er ikke deg

 

Gå fra å se på teksten din som et kunstnerisk mesterverk som er uløselig knyttet til personligheten og sjelen din, til å se på den som en TEKST, rett og slett. Et produkt som skal gjøre nytte for seg i en gitt sammenheng, enten den skal bli til en artikkel, et blogginnlegg, en rapport, en mail, en bok eller noe helt annet. Teksten er ikke deg, og du er ikke teksten, teksten er seg selv. Unn den muligheten til å være det. Slik blekner grunnen til å kritisere deg selv betraktelig.

 

3.  Se humoren i situasjonen

 

Ikke le av deg, le med deg. Le med alle kommende skribenter som sitter og knuger ned ord for ord, dag etter dag, rundt omkring på kloden, til tross for en selvtillit like skranglende som et Halloween-skjelett. Se dem for deg, prikk etter prikk etter prikk verden rundt, og husk at det er millioner av mennesker på samme klode som faktisk prøver å skrive noe, tenke noe, skape noe! Fordi vi kjenner en trang til det. Og fordi vi vet at ethvert velvalgt ord gjør en forskjell. Jeg kan grine mine bitre, selvhøytidelige tårer hvis jeg vil, og slutte helt å skrive, men jeg kan også senke skuldrene en tanke, lukke øynene og trekke på smilebåndet. For dette er tross alt ikke ramme alvor. Å skrive skal være en lek! Skriv i vei!

 

Utdrag av et innlegg på journalist Vivian Songes blogg.