15. jan, 2015

Great dream

De ti lykkenøklene nedenfor er basert på første bokstav i de engelske ordene GREAT DREAM? GREAT henviser til våre ytre handlinger, mens DREAM henviser til indre tilstand og hvordan vi forholder oss til livet.

Grynder og leder Trine Åldstvedt  har stor tro på å følge lykkenøklene for å oppnå økt gledesfølelse i hverdagen.Jo mer vant du blir til å inkludere disse lykkenøklene i hverdagen din, jo sterkere vil de feste seg i vanene, reaksjonene og minnene dine og gi deg mer lykke, sier hun.
 

GIVING: Gjør noe for andre. Uansett hva det er, stiger faktisk lykkenivået ditt betraktelig. – Husk at å gi betyr ikke nødvendigvis penger eller gaver! Tid, kjærlighet, smil, oppmerksomhet, hjelp over gaten, et sete på bussen – hva enn du gir, gi det fra hjertet, så vil du føle effekten, sier Åldstedt.

Testspørsmål: Hva vil du gjøre for å hjelpe en annen i dag?

 

RELATING: Ta kontakt med folk. Forholdet til våre medmennesker, nære og kjære er det som gjør oss lykkeligst av alt. De som bygger sterke bånd til menneskene rundt seg, er de gladeste blant oss.

– Når du våger å dele av deg selv, åpner du for en dypere kontakt med menneskene rundt deg. Slik våger de andre også å dele, og forholdet dere imellom styrkes. Slik føler begge parter en sterkere lykke, fordi dere føler tilhørighet, sier Åldstedt.

Testspørsmål: Hvem betyr mest for deg, og hvordan kan du styrke båndet deres?

 

EXERCISING: Ta vare på kroppen din. Kropp og sinn er to sider av samme sak. En sunn og veltrent kropp vil alltid påvirke sinnsstemningen din og hvor happy du føler deg med deg selv. – Trening gir oss et garantert humørkick, fordi bevegelse utløser lykkehormonene endorfiner og oksytocin. Om du så bare går en liten tur eller hopper opp og ned på gulvet i noen minutter: Gi deg selv en gave av bevegelse hver dag. Testspørsmål: Hva gjør du for å holde kroppen din i form?

 

APPRECIATING: Legg merke til skjønnheten rundt deg. Moteordet mindfulness har mer for seg enn du kanskje tror. Det å være mindful betyr å være oppmerksom, å virkelig kjenne etter at du lever, mens du faktisk gjør det. – Har du forsøkt å være fullt og helt til stede i en enkel hverdagsaktivitet, som å drikke en kopp urtete, spise et søtt og deilig eple, gå barbeint i gresset eller stryke kjæresten din på armen? Når du er bevisst på det du gjør med alle sanser, øker følelsen av tilstedeværelse og lykke momentant, sier Åldstedt. Testspørsmål: Når stopper du opp og legger merke til hva som skjer?

 

TRYING OUT: Lær nye ting. Når vi lærer noe, holder vi oss åpne og mottagelige for nye ideer, tanker og følelser. – Vi blir ikke stående fast i gamle mønstre, men utvikler oss videre mot et større potensial. Slik vil det å lære noe, gjøre at vi føler en sterkere lykke i hverdagen. Enten det er å lage en ny matrett, tegne et ansikt, danse zumba, kommunisere bedre med partneren eller løse en avansert ligning, sier Åldstedt. Testspørsmål: Hva var det siste nye du lærte deg, og hva skal bli det neste?

 

DIRECTION: Ha konkrete mål å se fram til. Å ha gode tanker og forventninger om fremtiden er viktig for lykkefølelsen. Å sette seg oppnåelige mål virker motiverende og triggende. – Når vi utfordrer oss selv, vokser vi som mennesker og opplever større mening. Vær så ambisiøs du bare vil med målene dine, drøm stort! Men setter du deg oppnåelige delmål, vil du føle deg lykkelig på veien mot det store målet, fordi du ser at du klarer å nå dem, sier Åldstedt.

Testspørsmål: Hva er dine viktigste mål og delmål for det kommende året?

 

RESILIENCE: Finn måter å reise deg på etter et tap. Alle opplever skuffelser, tap og vonde ting i livet. Spørsmålet er hvordan du takler og reagerer på det du opplever. – Å reagere på utfordringer med optimisme er ikke alltid like lett, men det kan trenes på. Sier du til deg selv «typisk, det var detjeg visste, dette skjer alltid meg» eller sier du «oi, der var jeg uheldig, men jeg skal fokusere på hvordan jeg kan gjøre det beste ut av situasjonen»? Holdningen din avgjør resultatet av opplevelsen. Det er alltid mulig å lære av en situasjon, sier Åldstedt.

Testspørsmål: Hvordan reagerer du på tøffe utfordringer?

 

EMOTION:Velg positive følelser. Følelser som glede, takknemlighet, inspirasjon, stolthet og iver skaper en oppadgående spiral som gjør oss mer ressurssterke, ifølge nyere forskning. Fokuserer du på et halvfylt glass og gleder deg over det, kan det altså øke din positivitet og motstandskraft. – I NLP (nevrolingvistisk programmering, journ.anm.) bruker vi kroppen og hjernen til å produsere gode følelser som dette. For eksempel gjennom å tenke på en konkret situasjon du kjenner til, en gang du var ordentlig glad. Kjenn på det NÅ. Hvor var du? Hva gjorde du? Hva sa du? Hvem var du sammen med? Og hvordan føles det i kroppen din nå? Ved å bruke indre forestillingsevne kan du fremkalle den samme lykkefølelsen som den gangen, selv på en regnværsdag, sier Åldstedt.

Testspørsmål: Hva gir deg en god følelse?

 

ACCEPTANCE: Vær komfortabel med deg selv, du er den du er. Jo før du aksepterer det, jo bedre vil du føle deg. Det finnes ingen i denne verden som er perfekt, og ingen forventer det av deg heller. – Alle har både positive og mindre positive sider, de gjør deg til den du er. Du kan selv velge hvor du vil plassere fokus – på den store føflekken bak øret eller på det lekre håret ditt, på sjenansen din i sosiale situasjoner eller tilstedeværelsen din med en god venninne. Jo ærligere og modigere du er i å bli kjent med og akseptere deg selv, jo større grad av fornøydhet vil du føle, sier Åldstedt.

Testspørsmål: Hva er det som gjør deg unik?

 

MEANING: Vær del av noe større enn deg selv. Mennesker som føler mening i livet, er både lykkeligere og sikrere på seg selv enn de som ikke føler det. Det kan enten være jobb, fritid eller hvilke mennesker de er i kontakt med. Mennesker som føler mening er mindre utsatt for stress, bekymringer og depresjon. – Hva DU opplever som meningsfylt, er helt individuelt. Gå på oppdagelsesferd i deg selv og svar på spørsmålet: Hva er det egentlig jeg liker? Hva er det som fyller meg med mening og inspirasjon? Beveg deg i den retningen på en eller annen måte, om det så bare er et bitte lite skritt, sier Åldstedt.

Testspørsmål: Hva gir livet mening for deg?

 

Kilde: www.shapeup.no