13. mar, 2016

"Kunsten å ta gode valg" av Rachel Willmann

Fra du våkner opp hver morgen og til du legger deg igjen på kvelden er dagen din fylt med valg. Rekker du å spise frokost før jobb, eller kjøper du med deg noe på veien? Sykler du, eller skal du ta bilen? Legger du inn en tur på treningssenteret på ettermiddagen, eller blir det heller avslapping på sofaen etter en lang dag?

Som regel baserer man valgene sine på faktorer som tid, energinivå og hva som er enklest der og da. Resultatet av valget blir ikke vektlagt, annet enn hvor bekvemmelig det blir for deg selv.

Vel, nå skal jeg avsløre en ting for deg:

Gode valg og trening

Å komme seg på trening er det mange som sliter med. Om du er en av dem, så er du absolutt ikke alene. Jeg har også dager hvor det er et ork å ta på seg treningstøyet og å gå ut døra for å jogge, som er noe jeg egentlig elsker å gjøre. Noen ganger har jeg planlagt å trene tidlig på morgenen. Når jeg da våkner kl. 06.00 så må jeg foreta et valg. Skal jeg ta en løpetur eller skal jeg sove videre? Eller om jeg har planlagt en joggetur på ettermiddagen når jeg kommer hjem – skal jeg trene eller skal jeg legge meg ned på sofaen og ta en hvil?

Valget mitt bunner ut i om jeg har lyst til å føle meg fornøyd eller misfornøyd om en time, når treninga uansett hadde vært ferdig. Svaret på dette er alltid at jeg ønsker å være fornøyd, for jeg kan uansett slappe av på sofaen når joggeturen er over – med god samvittighet. Jeg visualiserer at jeg gjør det rette, og dette gir meg et enormt push. GJETT OM jeg føler meg ekstra fornøyd etterpå når jeg vurderte å droppe treninga.  

Gode valg og kosthold

De samme prinsippene gjelder også for valg om kosthold. Har du en Snickers i hånda og har enormt lyst til å spise denne, så tenk på dette: Hva kommer du til å oppnå ved å spise den? Hva er konsekvensen av dette valget? Jo, konsekvensen er at du må jogge i 50 minutter for å forbrenne den. Spiser du en sjokolade hver dag, må du jogge i 50 minutter hver dag. Så enkelt er det faktisk.

I huset mitt har vi av og til godteskål på bordet på lørdager. Det er selvsagt lov til å kose seg innimellom. Før jeg legger meg setter jeg unna det som er igjen i godteskålen. Forrige søndag møtte denne resteboksen blikket mitt fra skapet, og jeg tenkte at det ville jo vært utrolig godt om jeg tok en av sjokoladene som lå i den. Da måtte jeg tenke over konsekvensene av dette valget, og jeg konkluderte med at det ikke var verdt det. Spiser jeg sukker kan jeg blant annet få dårlig hud, mindre energi, stivere muskler etc, og det resultatet er ikke verdt å spise en sjokolade for.

Mental trening og gode valg

For å få resultater i livet ditt må du gjøre en innsats selv. Ingen andre kommer til å gjøre det for deg. Ingen kommer til å dukke opp med en magisk tryllestav, dunke den i hodet på deg, og gi deg superenergi og positive tanker rett ut av det blå. 

Vi har rundt 600 medlemmer i Gullpakken som står ovenfor valg hver dag. De er utrolig flinke, og trener hele tiden på å ta valg. Først setter de seg et mål om å delta hundre prosent i Gullpakken og å bruke verktøyene der hver dag. Deretter må de følge opp dette, de må ta personlige valg om å bruke lydfilene, affirmasjonene og webinarene der hver gang de trenger det. Det er da man lykkes i livet sitt – når man tar slike gode valg, og VELGER å ikke gi opp. Det er i motbakke det går oppover.

Metoder for å velge deg et godt liv

Jeg ønsker at du skal klare å ta gode valg for deg selv hele tiden. På samme måte som du aldri stopper å vokse og utvikle deg, vil valgene du må ta i livet heller aldri slutte å komme. Hvis du er usikker når du står ovenfor et valg, vil jeg at du skal spørre deg selv om dette:

  • Er det jeg velger bort verdt det valget jeg nå tar?
  • Overgår de mulige positive resultatene de negative konsekvensene av valget?
  • Vil jeg føle meg tilfreds i etterkant av valget?

Hvis du har fasiten og vet hva resultatet av valget ditt blir, skal det ikke være vanskelig å bestemme deg. Likevel er det ikke alltid man føler seg like sikker når man står midt i det. Her er tre tips som kan være en grei huskeregel å ta frem i vanskelig valgsituasjoner:

 1. Ikke lytt til de negative tankene

Negative tanker gjør deg usikker, og gjør det vanskeligere for deg å ta et valg. Bruk de 3 S’ene for å snu negative tankemønstre til positive tankemønstre, og du vil stå tryggere og mer selvsikker i valgsituasjoner.

2. Følg dine verdier og din intuisjon

Hva er viktig for deg, og hva er dine verdier? Har du klare holdninger vil ditt indre kompass enkelt lede deg i riktig retning. I tillegg kan du lytte til magefølelsen din, som mange ganger fungerer som en budbringer for ditt ubevisste sinn.

3. Visualisèr resultatet av valget

Jeg er en stor fan av å visualisere situasjoner, og når du står ovenfor et valg er dette et helt supert hjelpemiddel. Resultatene jeg ser for meg i etterkant vinner ALLTID over det mindre gode valget jeg eventuelt kan ta.


Synes du det kan være vanskelig å ta valg i livet ditt? Jeg blir sååå glad for din kommentar under her:) Den eneste måten jeg vet om du liker det jeg skriver, er om du kommenterer under. 

Ønsker deg en flott dag, med gode valg.

Klem fra Rachel.