11. nov, 2016

11:11 St.Martins dag

Gjesteartikkel av: Lars Michael Næss

Sankt Martin ble født i år 315 og døde 11. november år 397 og derfor feires Sankt Martins-dag den 11.november i Steinerskolene.

Barna har på forhånd lagt sin flid i å lage lanterner, og i skumringen gir de seg ut til nærmeste naturområde i en lang rad.

Det er et rørende syn å se barna gå med hver sin fargerike lanterne i hånden, mens de synger Sankt Martin-sanger. Foreldre og andre følger med, og sammen lager de en stor ring. Så får de møte Martin, og hvis de er heldige, kommer han ridende. Han stiger ned av hesten og deler ut småkaker som foreldrene har bakt på forhånd.

Dette er legenden som barna blir fortalt om Martin.

«Den unge romerske offiseren Martin kom en iskald vinterkveld ridende sammen med noen kamerater. Ved byporten i Amiens sto det en nesten naken tigger, skjelvende av kulde, og ba om en almisse. Ingen brydde seg om ham, og Martin hadde ingen penger med seg, så han tok sverdet og delte sin kappe i to og ga stakkaren den ene halvdelen.

Han svøpte den andre halvparten om seg og brydde seg ikke om kameratenes hånlige latter. Samme natt så han i et syn Kristus kledd i den halve kappen, mens han sa til den hærskare med engler som omga ham: «Denne kappen har jeg fått av Martin, som ennå ikke er døpt.» Dette gjorde så sterkt inntrykk på ham at han straks løp bort for å la seg døpe.»

Kappen ble senere et viktig relikvie Den ble oppbevart i et lite rom i kongepalasset i Aachen særskilt viet til gudstjenester, som på grunn av kappen ble hetende Sainte-Chapelle.

Etter hvert ble det populært å ha et slikt kapell i tilknytning til hovedkirken. Derfra kommer ordene kapell og kapellan. I kapellet var det vanligvis ikke orgel. Kor måtte synge uten akkompagnement, herav ordet for dette: a capella.

I Tyskland, Danmark og Sverige feires Mortensaften til hans minne. Legenden forteller at da prestene og folket ville velge Martin til biskop ønsket han ikke dette. Han prøvde å gjemme seg bort blant gjessene for å unngå valget.

Men da folkene gikk og lette etter ham, kaklet gjessene så høyt at gjemmestedet hans ble avslørt. Det er derfor en gammel tradisjon at man spiser andestek eller gås denne dagen.