Månens syklus

Månen er vår nærmeste nabo i rommet, og sammen med jorden utgjør de et system der Jorden beveger seg i samsvar med månen og frembringer havets flo og fjære to ganger om dagen. Det flytter utrolige mengder vann.

Vår mentale, følelsesmessige og fysiske energi påvirkes også i svært stor grad av månens faser. Enkelte dager er fyllt av pågangsmot og energi, mens andre dager er trøttheten overveldende og gråten aldri langt unna.

Det som skjer, er at månefasene og stjernetegnene i fellesskap påvirker våre sinn og kropper. Siden månen går over i et nytt tegn for hvert to og en kvart dag, veksler påvirkningen og dermed også vår sinnstemning, vårt humør og vår oppfatning av situasjonen.

-En forbindelse til instinktene og intuisjonen.

Månen bruker 2.5 døgn på å gå gjennom et stjernetegn og I løpet av en måned har månen berørt hvert punkt i dyrekretsen, og når månen går gjennom ditt stjernetegn ,vil du merke dens energier best.

Det betyr at en persom som er født bare et par dager etter deg kan ha et helt annet månetegn. Dette er en av grunnene til at personer født i samme stjernetegn kan ha svært forskjellige karaktertrekk da vi er veldig påvirket av vårt månetegn.

Månetegnet vedrører en helt grunnleggende del av vår natur, som vaner, sinnstemninger, behov og følelser. Den er også knyttet til måten du gir uttrykk for kjærlighet på, hvordan du omgås andre på og hvordan du er. Mens månen går gjennom sine ulike faser, strømmer dens forskjellige energier gjennom oss mennesker, akkurat som tidevannets flo og fjære.Når du kobler deg til månens tempo og planlegger livet i harmoni med månens rytme, vil du oppleve å bli mere balansert som menneske.

Følger vi disse gode månerådene kan vi styre våre planer og gjøremål slik at de får best mulig utfall :)

 

 1. Mellom nymåne og fullmåne:    Ta nye intiativ.
 2. Ved fullmåne:                         Høste fruktene av vår innsats.
 3. Ved avtagende måne:              Vurdere over hva vi har oppnådd og rette opp feil.
 4. I mørke perioder er det fordelaktig å meditere, forske, bygge opp sin indre styrke, og legge planer for neste energiperiode som kommer når nymånen viser seg på himmelen.

 

Såkalender

I gammel tid innrettet folk livet etter månefaser og lunartegn. Her er noen eksempler som brukes av enkelte den dag i dag:

* Fell ikke trær på stigende måne. Da er det større fuktighet i veden. Den bruker lengre tid på å tørke, slår seg lettere og brenner dårligere. Hogg derfor på avtagende måne.  Dette gjelder også høyet du slår og eplene du høster.

* Uken før nymåne er beste tid for å luke vekk ugress. Da tar det mye lengre tid for ugress og villvekst å komme opp igjen.

* Vekster som bærer det spiselige over bakken, skal du plante eller så på stigende måne. Rotvekster som gulrøtter, kålrot etc., som har det spiselige under jorda, skal du plante eller så på avtagende måne.

* Gjæringsprosessen øker merkbart ved fullmåne, noe som bakerier og bryggerier kan dra nytte av. 

* Vil du ha rik og rask hårvekst, så klipp håret på stigende måne. Vil du tynne håret, så klipp det på avtagende måne. Det er derfor kanskje ingen tilfeldighet at vi sier at menn får måne når de mister håret. 

Antroposofenes Sådager er en kalender som blir utgitt hvert år, justert etter månefasene. Den er til stor nytte for alle som vil plante og dyrke i pakt med naturen.

Månens innflytelse

De tiltagende, fulle og avtagende månefasene har vært knyttet til henholdsvis de tre elementer i trippelgudinnen: jomfru, mor og gammel kone, som  henviser til de tre tilsvarende livsstadiene - ungdommens uskyld, voksenalderens modenhet og fruktbarhet og alderdommens visdom.

Tiltagende måne:  Jomfru-(ungdommens uskyld)

Fullmåne:               Mor-(voksenalderens modenhet og fruktbarhet)

Avtagende måne:  gammel kone:- (alderdommens visdom)

Nymåne/ mørk måne

Ved nymåne står månen i konjunksjon med solen, og vi kan nesten ikke se den. På kalenderen ser vi den som en svart runding. Nymånen handler om ny inspirasjon, selvstendighet og optimisme og gir en kraftig stimulans av lyst  og handlekraft. Det er som starten på en reise, eller begynnelsen på en film eller bok. Det er en innstrømning av energi som du kan utnytte til å skape noe nytt. Dette er en fin tid å starte et nytt prosjekt da den neste fasen, tiltagende måne, indikerer vekst og framdrift.

Nymåne indikerer også en tid for avslutning, stillhet, refleksjon og meditasjon.Sett på beroligende musikk.Let i ditt hjerte hva som fungerer for deg og hva som ikke gjør det. 

Er du redd for forandring og holder fast ved noe av gammel vane?

Er jobben tilfredsstillende eller føler du at du befinner deg på en tredemølle?

Fungerer hjemmet ditt på en god måte, eller er det problemer du overser, følelsesmessig eller praktisk?

Står du fast i psykiske mønstre fra barndommen som f.eks. avhengighet elller et behov for å behage andre?

Nå er tiden inne for å rykke ugresset opp med rot og plante nye frø.

 

 • Farver: som mørk blå, purpurrøde eller sorte lys, disse passer til den mørke månen
 • Krystaller : onyx, obsidian og apasjetårer.
 • Blomster : fioler og purpurrøde stemorsblomst.
 • Dyr/fugler: Uglen som representerer visdom.

 

Tiltagende nymåne: Dette er en periode for vekst og utvidelse etter hvert som den smale nymånen fyller seg ut og blir mer og mer lik en kule.Nå kan det hende du merker at du fylles med energi i takt med månen og får lyst til å øke produktiviteten og kreativiteten.

Tenk på hvilke av dine prosjekter du helst vil få fart på, det kan være ditt kjærlighetsforhold, jobben, en hobby, et nytt treningsopplegg, en diett, et oppussingsprosjekt o.l.Men det er best å konsentrere seg om en ting ellers kan du få det for travelt.I denne vekstperioden vil du få en følelse av at alt er mulig og at livet byr på mange valgmuligheter og du og dine prosjekter seiler i medvind.Visualiser at livet fylles med overflod og gå ut i naturen og se etter tegn på vekst.

 • Farver:  hvite lys (et tegn på friskhet)
 • Krystaller : blondeagat, aventurin, turkis.
 • Blomster: tusenfryd, hyasinter, sjasmin, liljekonvaller
 • Dyr/fugler: hurtige dyr, f.eks. kaniner,hvite fugler, f.eks. duer formidler periodens uskyld.

Fullmåne

Fullmåner er toppen i månens syklus og bringer ting til overflaten.Ved fullmåne er månekreftene på en måte på sitt sterkeste og vi kan føle oss mere i harmoni med våre følelser og instinkter. Det er en periode for balanse,på den ene siden har du full oversikt og på den andre siden er alt ut av kontroll, i takt med månens ustadige natur.

Når det gjelder dyr, har Torstein Storaas, dosent ved Høgskolen i Hedmark og en av landets fremste elgeksperter, interessante opplysninger å komme med:- Statistikken forteller med all tydelighet at elgen er mest aktiv ved fullmåne. Det er også i måneskinn de aller fleste kollisjonene mellom bil og elg inntreffer. Spesielt når det er kaldt, mørkt og fullmåne, er elgen ekstra aktiv!

 

Fullmånen forbindes ofte med den greske modergudinnen Artemis,og Isis fra Egypt.

Artemis var den guddommelige jegerkvinnen som med stor kraft voktet sin frihet og legenden forteller at hun slapp hundene løs på alle menn som var dristige nok til å spionere på henne i skogen.Hun er rollemodell for selvhevdelse og mot.

Isis hersket i Egypt sammen med sin mann Osiris til han ble drept av sin bror Set som fjernet og stykket opp hans legeme. Isis viste sin styrke og besluttsomhet ved å klare å finne igjen tolv av de tretten kroppsdelene, sette dem sammen, tilføye en penis av gull istedenfor den som var blitt borte, og unnfange Horus, solguden. Osiris ble konge over de døde og Isis fortsatte og herske over de levende med visdom og godhet.Hun er rollemodell for kraft og styrke.


Fullmåne er tiden for fullbyrdelse

Fullmånen gir inspirasjon og en mulighet til å feire livet, akseptere alle følelser og føle seg hel.I denne perioden er det fint å feire kjærligheten. Ta et skjønnhetsbad, drypp noen dråper vaniljeolje(ta allergitest først) i vannet og dryss rikelig med rosenblader på vannet( friske eller tørkede). Tenk på alle komplimenter du har fått i ditt liv, tenk på alt som har blitt fullbyrdet og tilfredstillt i ditt liv-det du har oppnådd, oppfostring av familie, et godt kjærlighetsforhold, et flott hjem, gode venner o.s.v.

Det er fint å feire fullmånen sammen med venner, gratulere hverandre og skåle for suksess.

 

 • Farger: Hvite, sølvfargede(månens metall) eller blodrøde lys(fullmåne er en "fullblods" periode.
 • Blomster: Liljer, iris, lotus og røde roser.
 • Krystaller: Rubin, granat, månesten,karneol, beryll, safir og kalsedon.
 • Dyr: hunder, ulver og harer, dyr som forbindes med fullmånen.

 


Avtagende måne: Den avtagende måne er perioden for tilbaketrekning og innadvendthet. Når fullmånens perfekte runding avtar gradvis, og det tilslutt bare vises en blek månesigd i daggryet, har du den beste tiden for alt som omfatter utdrivelse, oppheving og utestengning.

Den avtagende månen forbindes med gudinnen for alderdom og visdom, og den greske gudinnen Hekate er et av de mest kjente eksemplene.

Folk trodde hun hjemsøkte hovedveier og sideveier i måneløse netter mens hun lyste opp sin vei med en flammende fakkel og med de ville hundene sine i hælene. Det sies at hun hadde tre hoder og kunne se i tre retninger på samme tid - et hundehode, et slangehode og et hestehode. Man trodde også hun hersket over nattens ånder og de dødes sjeler, og det ble lagt ut offergaver til henne for at hun skulle holde i sjakk de mørke kreftene man trodde hun hadde.

Tid for å gjøre seg fri fra frykt

Fasen med avtagende måne er den beste perioden for å gjøre noe for å kvitte seg med det du frykter mest, som kan være f.eks: å snakke offentlig, forplikte deg i et forhold,edderkopper, lukkede rom,åpne plasser, store kjøpesentre o.s.v.Hekate viser oss at vi kan forvandle frykten-og oss selv- ved å se frykten i øynene og bli sterkere.Hypnoseterapi  kan anbefales.

Trippeltemaet i historien til Hekate kan assosieres til sinn, kropp og ånd.

Mentalt kan man fri seg fra gamle vaner og mønstre.

Fysisk kan man avgifte kroppen,luke i hagen, kvitte seg med søppel,gamle ting.

Åndelig kan man ønske å rense seg for uønskede følelser fra fortiden.

 • Farger: Fiolett, blått, dyp grønn
 • Blomster: Forglemmeiei, røsslyng,syrin
 • Krystaller: Ametyst, akvamarin, aleksandritt, labradoritt
 • Dyr: Bilder og pyntefigurer av slange, edderkopp, flaggermus, sorte katter.

Sol og måneformørkelser

Sol og måneformøkelser skjer som oftest ca 4 ganger i året. En sol og måneformørkelse med ca 14 dagers mellomrom.

En måneformørkelse inntreffer nær en fullmåne og oppstår når Jorden går mellom solen og månen og hindrer at sollyset når månens overflate.Solformørkelser inntreffer nær en nymåne , når månen er mellom Solen og Jorden.

Fordi månens bane rundt jorden heller omtrent 5° i forhold til jordens bane rundt solen, oppstår det ikke formørkelser ved hver fullmåne og nymåne. For at en formørkelse skal oppstå, må månen være nær skjæringen mellom de to baneplanene.Ved de nymånene det ikke oppstår solformørkelse, passerer månen sett fra jorden over eller under solen. På samme måte blir det ikke måneformørkelse ved hver fullmåne fordi månen kan passere over eller under jordskyggen.

Ved solformørkelsen ser man at Månen dekker mer og mer av solskiven og lyset blir svakere og merkelig metallaktig. I det Månen dekker de siste delene av solskiven forsvinner dagslyset og på himmelen har de klareste stjernene og planetene dukket frem. Rundt Solen skinner den svært imponerende strålekransen –koronaen.

Det man kan oppleve er at i det solskiven blir dekket mere og mere av månen , synker temeraturen raskt, fuglene slutter å synge, insektene blir stille og man merker med alle sansene at noe helt ekstraordinært har skjedd sier Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegård.

Håper du fant noe av interesse,kommenter, del eller lik gjerne siden :-)

LIV

Måneformørkelser

Månen skinner fordi dens overflate reflekterer solstrålene. En måneformørkelse oppstår når Jorden kommer mellom Solen og Månen og blokkerer sollys fra direkte å nå månen.Det finnes Ulike typer måneformørkelser.

 • Penumbra
 • Partial
 • Total

En penumbral måneformørkelse inntreffer når sola, jorda og månen står i en nesten rett linje.
Når dette skjer, vil jorden blokkerer noe av solens lys fra direkte å nå månens overflate, og
dekker en del av månen med den ytre delen av sin skygge, (penumbra). Resten får den samme mengden sollys som vanlig, og er så klar som en fullmåne. På grunn av dette, er det ofte vanskelig å skille mellom en normal fullmåne og en penumbral formørkelse av månen.

Jordens 3 Skygger    

1)Penumbra - den ytre delen.    

2)Umbra - mørkere, sentrale delen.    

3)Antumbra - en delvis skyggelagt område utenfor umbra.

Partial Måneformørkelse

En delvis måneformørkelse oppstår når jorden beveger seg mellom Solen og Månen.
Men de 3 himmellegemer danner ikke en perfekt rett linje i verdensrommet.
En liten del av månens overflate dekket av den mørkeste, sentrale delen av jordens skygge,
(umbra). Resten av månen er dekket av den ytre delen av jordas skygge( penumbra).

For at en delvis måneformørkelse oppstår må først 2 himmelfenomener skje på samme tid:    

1) Månen
 skal være en full måne.     
2) Solen, Jorden og Månen må stå i nesten rett linje.

Ikke alle fullmåner er en formørkelse.

Delvis måneformørkelser skjer ikke hver fullmåne, på grunn av helling av Månens baneplan.
Månens bane rundt jorda rundt jorden er skrådd i en vinkel på 5 ° til jordas baneplan (ekliptikken) rundt Solen. De punktene hvor de 2 baner møtes kalles måneknuter.
Formørkelser kan bare skje i nærheten av måneknutene. Måneformørkelser oppstår når en
fullmåne oppstår i nærheten av en måneknute, og solformørkelser skjer når en ny Måne oppstår i
nærheten av en måneknute.

TOTAL MÅNEFORMØRKELSE

Under en Total Lunar Eclipse,vil Solen, Jorden og Månen danne en rett linje. Jorden blokker
sollys fra å nå månen. Solen er bak Jorden, så solens lys kaster jordas skygge på månen.
Denne skyggen dekker hele månen og fører til en total måneformørkelse.
En Total måneformørkelse
skjer vanligvis i løpet av få timer. Det kan variere alt fra noen sekunder til 100 minutter.

Det er 7 stadier av en Total Måneformørkelse:

Penumbral formørkelsen begynner:
Dette begynner når penumbral del av jordas skygge
begynner å bevege seg over månen. Denne fasen er ikke lett å se med det blotte øye.    

Partial formørkelsen begynner:
Jordens umbra begynner å dekke månen, noe som gjør formørkelsen mer synlig.     

Total eclipse begynner:
Jordens umbra dekker månen totalt og månen er rød, brun eller gul.     

Maksimal formørkelse:
Dette er midt i den totale solformørkelsen.    

Total eclipse slutter:
På dette stadiet vil Jordens umbra begynne å bevege seg bort fra månens overflate.     

Partial formørkelse slutter:
Jordens umbra helt forlater månens overflate.    

Penumbral formørkelse slutter:
På dette punktet slutter formørkelsen, og jordas skygge vil
bevege seg bort fra månen.